Module 13

Praktische tips

In deze module wil ik je een paar praktische tips meegeven om je te helpen bij het veranderen van je leefstijl maar die waar ik geen hele module aan hoef te wijden.

★ Wellicht een open deur maar wel heel belangrijk: eet rustig, kauw goed en een bewust. Dus niet voor de tv of achter de computer, maar ga aantafel zitten. Hierdoor heb je eerder een verzadigd gevoel en goed kauwen komt de spijvertering ten goede.

★ Doe het niet alleen. Schakel je partner, familie en/of vrienden in. Vertel ze dat je wilt afvallen en gezonder wilt gaan eten. Vraag ze om steu en ze zullen je stimuleren en niet bij elk bezoek een koekje of stuk taart voorschotelen. Een begripvolle en motiveren de omgeving is belangrijk.

★ Kies zo veel mogelijk onbewerkte producten, dus maak de pastasaus zelf in plaats van een kant-en-klaar potje te gebruiken.

★ Eet zo min mogelijk kant-en-klaar maaltijden, maar bereid het eten zelf. Zo weet je beter wat je eet.

★ Vervang frisdrank voor water of thee. Je kunt je water lekkerder maken door er wat fruit in te doen. Je kunt tegenwoordig overal van die flessen kopen met zo’n fuser erin.

Tip:
Wanneer je een broodje met kaas eet, beleg hem dan ook met wat
komkommer, paprika, radijs en/of tomaat. Zo eet je gemakkelijk meer groente.

 

★ Vervang je ongezonde tussendoortjes zoveel mogelijk door gezonde varianten. Neem bijvoorbeeld een een stuk vers fruit of rauwe groente ipv. een koekje. Hier zitten weinig calorieën in en het vult bovendien goed. Het is makkelijker om 5 kilo af te vallen als je niet de hele tijd honger hebt.

★ Vind vervanging voor je grootste troost. Merk je dat je de avond niet meer door komt zonder koekjes, kaas of chocolade? Dan is eten voor jou wellicht een manier geworden om troost en comfort te vinden. Dit is geen gezonde ontwikkeling! Word jezelf bewust van je afhankelijkheid van eten en ga ‘afkicken’. Herken de momenten waarop je regelmatig eet (zoals in de avonden) en zoek uit hoe je jezelf kunt afleiden. Of wellicht kun je je ongezonde snacks vervangen voor iets gezonds.

★ Probeer te matigen. Neem gewoon iets minder van alles. Ontdek hoeveel jouw lichaam eigenlijk nodig heeft en eet niet meer uit gewoonte. Luister naar je lijf en schep niet standaard een tweede keer op tijdens het diner.

★ Dagelijkse beweging opvoeren. Word je bewust van je dagelijkse beweging en probeer er meer van te krijgen. Je stapt iedere dag in de auto of het ov, maar is het misschien mogelijk om met je fiets naar je werk te gaan? Of kun je met de fiets tot een bepaald knooppunt gaan (bijvoorbeeld tot het treinstation)? Betrap je jezelf erop dat je automatisch kiest voor roltrappen en liften? Dwing jezelf dan de trap te nemen. Haal die kleine boodschap lopend of met de fiets en start vandaag nog met tuinieren. Ook in het huishouden kun je veel beweging krijgen, tijd dus voor de grote lente-schoonmaak!

★ Een of twee handjes gemengde noten (zoals walnoten, hazelnoten, amandelen, cashewnoten, pecannoten) vormen een verantwoord tussendoortje. Noten leveren weliswaar calorieën, maar bevatten veel onverzadigde en essentiële vetten en belangrijke vitamines en mineralen.

Tip:
Kies bij voorkeur voor groente en fruit die niet zijn voorverpakt en voorgesneden.
Voorgesneden groenten bevatten minder voedingsstoffen dan hele groente.

 

★ Gedroogde zuidvruchten, zoals abrikozen, pruimen en vijgen, passen in een gezond voedingspatroon en zijn geschikt als tussendoortje. Ze bevatten vezels, vitamines en mineralen.

★ In plaats van brood tijdens de lunch kun je ook kiezen voor een salade.

★ Ga je uiteten? Heerlijk! Kies bewust welk gerecht je neemt. Neem bijvoorbeeld geen stokbroodje maar een soepje vooraf of kies bij het hoofdgerecht voor groente in plaats van frietjes. Neem bij je wijntje een glas water. Hierdoor drink je minder alcohol en krijg je dus ook minder calorieën binnen.

★ Eet minder zout. De gemiddelde Nederlander eet ongeveer twee keer zo veel zout als de maximale gezondheidsgrens! Slecht nieuws, want zout is in grote hoeveelheden slecht voor je bloeddruk. Ook hou je er meer vocht – en dus kilo’s – door vast. Moeite om minder zout te eten? Probeer verschillende kruiden uit. Zo maak je je eten nog beter op smaak.

★ Eet geen witte koolhydraten. Koolhydraten als witte rijst, witte pasta en witbrood hebben hetzelfde effect als gewone suiker. Ze zorgen voor een snelle toename van glucose in je bloed en vullen minder. Kies voor zilvervliesrijst, volkoren pasta en volkoren brood.

Tip:
Maak eens een kan water met schijfjes citroen en munt of met komkommer en basilicum.
Zo maak je water drinken leuker voor jezelf.

Ⓒ  De Online Gewichtsconsulent  – Rowan Veltkamp

Ⓒ  De Online Gewichtsconsulent  – Rowan Veltkamp