Module 2

Doelen stellen

Hi you!
Welkom bij de tweede module. We gaan in deze module aan de slag met het bepalen van jouw doel.

Een doel bepalen is de eerste belangrijke stap.
Het is belangrijk om voor jezelf een doel te bepalen wat je wilt bereiken. Echter moet het doel wel realistisch en behapbaar zijn. ‘ik wil afvallen’ is geen duidelijk doel, ’30 kilo afvallen in een maand tijd’ is nog steeds niet realistisch en al helemaal niet behapbaar. Hoe je het best een haalbaar doel kunt formuleren is door gebruik te maken van de SMART methode. Je kent hem vast nog van school.
En tja, hij werkt echt.

SMART staat voor:
S. Specifiek
M. Meetbaar
A. Aanvaardbaar/ambitieus
R. Realistisch
T. Tijdgebonden

Ik geef hieronder een uitleg en een voorbeeld van een SMART doel

Specifiek:
Hoeveel wil je precies afvallen? 
Het gaat er hierbij niet om wat je gaat doen om je doel te bereiken, maar wat je exact als eindresultaat wilt bereiken.

Meetbaar:
Is het doel meetbaar?
Het is belangrijk dat je doel meetbaar is. Omdat je simpelweg anders niet kunt meten of je je doel daadwerkelijk behaalt hebt. Wanneer je zegt ‘ik wil afvallen’ en je valt slechts een kilo af in 10 weken tijd dan werkt dit niet echt motiverend. Eigenlijk heb je zelf de fout gemaakt, je bent afgevallen maar trots ben je niet. Stel dat je je doel meetbaar maakt, over 25 weken 10 kilo afvallen en je bent in die 25 weken 10 kilo of meer afgevallen dan werkt dit enorm motiverend.

Aanvaardbaar/ambitieus:
Is het doel aanvaardbaar/ambitieus?
Een doel waarbij je van tevoren al weet dat het je nauwelijks moeite zal kosten om die te bereiken, zal weinig motiverend werken. Als je daarentegen van tevoren weet dat je er moeite voor moet doen maar dat het resultaat er dan uiteindelijk ook mag wezen, dan zal dat zal genoeg motivatie geven om er 100% voor te gaan.

Realistisch:
Is je doel realistisch en behapbaar?
Zorg ervoor dat je doel niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk is. Als je een te moeilijk, niet behapbaar doel stelt, dan zal de motivatie ook snel verdwijnen en wordt de kans erg klein dat je je doel haalt. Stel je wilt graag 10 kilo afvallen, en je stelt jezelf als doel ‘over 1 maanden wil ik 10 kilo zijn afgevallen’, dan weet je van tevoren al dat dit niet te doen is. Maar als je je doel bijspijkert, en je neemt als doel ‘over 6 maanden wil ik 10 kilo zijn afgevallen’, dan zal je motivatie toenemen omdat je weet dat dit haalbaar is. 

Tijdsgebonden:
Welke tijd geef je jezelf om het doel te behalen?
Een SMART-geformuleerd doel dient altijd tijdgebonden te zijn. Geef een exacte datum aan wanneer je het SMART-doel wilt hebben bereikt. Je kunt ruim de tijd nemen om je SMART-doel te bereiken maar zorg ervoor dat het ook ambitieus blijft.

Voorbeeld doel volgens de SMART formule:
Ik wil 10 kilo afvallen om op een gewicht van 75 kilo uit te komen en daarmee bereik ik een gezond gewicht. Ik ga dit doen door gezonder te eten, op mijn calorie inname te letten en 2 keer per week te sporten. Ik wil dit doel behalen in een half jaar tijd.

Echter is een streefgewicht een doel op de lange termijn. Het is lastig om 10 kilo gewichtsverlies binnen een half jaar na te streven, als op de korte termijn steeds verleidingen op de loer liggen. Omdat dat doel verder in de toekomst ligt is het lastig om gemotiveerd te blijven.

Bovendien heb je geen directe invloed op jouw einddoel maar wel op de weg daar naar toe. Het is makkelijker om gemotiveerd te blijven als het doel wordt verdeeld in subdoelen op kortere termijn.

Wat ik dan ook altijd aanraad is je einddoel in kleine haalbare subdoelen onder te verdelen. Elke week een subdoel afvinken werkt ontzettend motiverend. Je blijft jezelf zo uitdagen en ieder behaald doel voelt als een overwinning. Op deze manier blijf je positief en heb je zin om door te pakken.
En, nog leuker, zo behaal jij sneller jouw einddoel!

Voorbeelden subdoelen:

Ik ga deze week twee keer naar de sportschool
Ik zorg ervoor dat ik iedere dag 30 min. beweeg (en vink dit af)
Ik ga deze week 3 maaltijden per dag nemen en geen maaltijden overslaan
Ik doe alleen boodschappen met een lijstje en koop niets wat er niet op staat
Ik neem de trap naar mijn flat ipv de lift
Ik ga op de fiets naar mijn werk
Doordeweeks drink ik geen frisdrank en vervang ik dit voor water of thee
Ik drink alleen in het weekend alcohol
Ik drink tussen elk glas alcohol een glas water
Deze week drink ik elke dag 1,5 – 2 liter water
Ik ga deze week 2 keer in mijn pauze wandelen
Ik zorg dat ik elke dag 2 stuks fruit eet en 250 gram groente

Het is dus slim om je te focussen op het proces naar jouw einddoel toe. Je kunt namelijk invloed uitoefenen op de acties die je onderneemt in je proces. Juist die acties helpen jou naar jouw gewenste resultaat.⠀⠀⠀⠀ En vergeet niet, zoals ik al eerder heb gezegd. Soms moet je een stapje terug doen om er vervolgens weer 2 vooruit te zetten. Een doel behalen gaat met vallen en opstaan. En zolang jij je doel niet uit het oog verliest, ga jij er komen!

“A little progress each day adds up to big results” 

OPDRACHTEN:

  • Schrijf jouw doel op doormiddel van de SMART methode. Je kunt hieronder het pdf bestand downloaden om uit te printen om je doel op te schrijven of gebruik zelf pen en papier.
  • Iedere maandag mag je 2 subdoelen voor jezelf op te schrijven. Kies iedere week minimaal 2 subdoelen waar je de komende week aan wilt werken. Dit kan uiteraard hetzelfde subdoel zijn als de week ervoor omdat deze zo lekker ging en je hem voorlopig wilt volhouden.
  • Hang je doelen en subdoelen ergens op waar je ze vaker tegenkomt zodat wanneer je ze ziet je weer herinnert word aan je doel.

Ⓒ  De Online Gewichtsconsulent  – Rowan Veltkamp

Ⓒ  De Online Gewichtsconsulent  – Rowan Veltkamp